63. Сајам књига - Промоција издаваштва Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић"

На 63. Међународном сајму књига у Београду у оквиру представљања ужичког издаваштва, присутнима је била представљена и књига "РАДОМИР РАДЕ ВЕРГОВИЋ: ретроспектива 1960-2018", чији је издавач Библиотека “Љубиша Р. Ђенић” Чајетина.

Књигу је представила директорка библиотеке Снежана Ђенић:

„Велику привилегију, част и једнако задовољство свакако представља чињеница да се Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“  појављује као издавач једне по свему изванредне публикације која представља ретроспективу   имресивног сликарског опуса,  елитног српског сликара  Радомира Верговића, који већ дуги низ година, маниром врсног мајстора обележава српску културну сцену.

Монографија Радомира Верговића обележава један својеврсни и несвакидашњи јубилеј и обухвата временски период од близу 60 година, надахнутог и посвећеног рада овог по свему изузетног  сликара, за кога би се могло рећи да је типичан представник класичне модерне, која је у наше сликарство уведена  у другој половини 20 века.

Монографија има свој унутрашњи свет, визуелност и садржајност а подељена је на неколико циклуса, тематских и стилских целина, које су у неком одређеном техничком решењу могле бити и засебне  библиографске публикације.

Циклус ТРАГАЊА - би можда најбоље објаснили речима самог аутора као „полазиште за  промиљшање о питањима опстанка, живота и стваралаштва сваког човека па и уметника.“

У Циклусу ЗАВИЧАЈ –  издваја се пејзаж, обележен личним, препознатљивим знаком Радомира Верговића,  који нас уводи у један готово митски простор, који његовим умећем откривен, поприма  изглед пасторалног раја.

У СКРИВЕНОЈ ДУШИ ГРАДА -  аутор настоји да продужи трајање свом граду, онаквом какав је био некада. Сви ти оплемењени  животни простори као и тренуци из свакодневног живота неког прошлог времена,  биће сачувани за будућност,  представљајући истовремено  „замрзавање“ делића историје нашег непосредног окружења и зато поред естетског доживљаја, Верговићеве слике су и један веродостојан докуменат а то им даје посебну вредност као  хронике једног времена у сликама.  

СЕЋАЊА, СНОВИ, БОЈЕ – као романтични оквир у коме се  језиком метафизике успешно спајају реалност, митологија и заједничке вредности европског културног простора.

Циклус ПАЊЕВИ – у коме аутор посебним мајсторством и префињеном осетљивошћу  трага за дубинама у којима проналази један општи, дубљи смисао и ону врсту моћи и трајања коју дају  простори сигурних ослонаца.

МОЗАИК – као део ентеријера репрезентативних градских објеката, бележи и ликовно и тематски историјске периоде живота града.

ВРАЋАЊЕ ПРАОТАЧКИМ ЧАСТИМА - је омаж знаменитим људима ужичког краја, из различитих области стваралаштва, обележен особеном поетиком Радомира Верговића,  који извлачи из мрака заборава и чини трајно присутним, многе даровите, храбре и по свему изузетне људе.

Циклус ПОНОВО СТВАРАЊЕ СВЕТА – је  слика Апокалипсе али и вечне наде и катарзе.

И на крају ГРАФИЧКИ ДИЗАЈН – где Верговића упознајемо као врсног цртача кроз небројене новинске илустрације, карикатуре, дизајн књига, плаката, повеља, логотипа.

Кроз овај, посве озбиљан  уметнички напор,  уз праву меру провокације, Радомир Верговић, још једном потврђује своју однеговану потребу да  загледан у себе  може  осетити задовољство сазнања, да је у свом раду, уистину био тумач онога што је Ваљано и онога што је Лепо.

И управо се преко Верговићевог умећа може пренети сва лепота и радост коју рађа стваралаштво што је уистину драгоцено и непоновљиво а што овој публикацији даје важност   и углед једне велике и значајне књиге.“