Радионица са писцем за децу и одрасле Стефаном Тићмијем

Поводом Националног дана књиге, у уторак, 28.02.2023. године, на дечјем одељењу Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ у Чајетини, одржана је радионица са писцем за децу и одрасле, Стефаном Тићмијем. Ученици од петог до осмог разреда ОШ „Димитрије Туцовић“ из Чајетине и са Златибора учествовали су у овој интерактивној радионици, где су имали прилику да чују о књигама које је написао Стефан Тићми, као и о његовим литерарним почецима, другим интересовањима и активностима. Деца су искористила ову  шансу да поделе и своје идеје са групом, показавши креативност и таленат за писање.
 Стефан Тићми је рођен 1992. године у Лесковцу. Дипломирао је на Факултету спорта и физичког васпитања у Нишу. Његова најважнија дела су: “У’ватиле ме лутке” (АРТЕ, 2015), “Ја сам Акико” (ЛАГУНА, 2018), „Капут од маховине“, (ЛАГУНА, 2020), „Ту, на дохват муке“ (ПОВЕЉА, 2020), „Џем на облак“, (кратки поетски филм, 2021). Књига “У’ватиле ме лутке” преведена је и прилагођена особама са оштећеним слухом.
По мотивима из књиге ,,Ја сам Акико”, која је награђена и наградом “Политикиног забавника” за најбољу дечју књигу намењену младима у 2018. години и плакетом “Дјечја књига године” на Међународном фестивалу Трг од књиге у Херцег Новом, настала је истоимена представа у копродукцији Фестивала еколошког позоришта за децу и младе и Културног центра Панчева у мају 2021. године у режији Миље Мазарак, у извођењу Софије Мијатовић. Његова књига „Капут од маховине” уврштена је међу 200 најбољих светских књига за децу 2021. године.
Стефан Тићми је један од оснивача Омладинског клуба Анчики, непрофитне организације у насељу Анчики, у којем је, заједно са својим пријатељима, од напуштене куће направио малу бесплатну библиотеку са преко 5.000 књига, што их је довело до одељка Хероји недеље у емисији „Да можда не“ код Оливере Ковачевић на РТС-у и до специјалне награде за ентузијазам и велики допринос култури Фондације „Тање Петровић“. Стефан је широј јавности познат као особа која је превела поезију на знаковни језик, прилагођену глувим и наглувим особама захваљујући особама из Удружења глувих и наглувих у Нишу. Крајем 2016. године његов лик је, поред осам млaдих Лесковчана, био осликан као мурал на зиду Главне аутобуске станице у оквиру пројекта „И ти можеш да инспиришеш“ и послужио је као инспирација младим људима у Лесковцу. 

 

 

Видео преузет од Златиборпрес телевизије.