Смотра Хортикултурне Е-Библиотеке Србије

У Кикинди, 10. октобра 2018. године Интернет клуб из Љига и Народна библиотека "Јован Поповић" организовали су Смотру ХОРТИКУЛТУРНЕ Е-БИБЛИОТЕКЕ Србије.

Смотра је својеврстан наставак Фестивала цвећа, одржаног у Чајетини од 18. до 21. маја 2018. године. Циљ пројекта јесте да се кроз креативност и маштовитост унапреди пословање библиотека у Србији.

Прва смотра у Кикинди окупила је 48 библиотекара из Лазаревца, Београда, Кикинде, Ковачице, Сенте, Чоке и Чајетине.

Учесници су на самом почетку имали прилику да чују предавање о Хортикултурним библиотекама - директора Народне библиотеке "Јован Поповић" из Кикинде, а затим и Мирка С. Марковића - библиотекара саветника, који је и свечано отворио Смотру.

У оквиру радног дела програма, отворена је изложба "Цвеће родног краја". Реч је о несвакидашњој изложби уметничких радова, чији су аутори ученици ОШ "Димитрије Туцовић из Чајетине. Изложбу је отворила Снежана Ђенић, директор Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић", том приликом истакла је важност једне овакве манифестације, али и зашто је Фестифал кренуо управо са Златибора:

"Зашто баш Фестивал  цвећа и зашто баш Златибор?

Златибор због тога, што  је одувек изазивао интересовање особеним својствима која су га уобличила у данас најпосећеније место Србије, најпре својом раскошном лепотом заталасане  висоравни са травнатим хоризонтима, широким видицима и живописним пејзажима.

Драгоцена лековитост ове планине, богатство и разноврсност флоре, климатски елементи, учинили су да крајем деветнаестог века постане позната под називом „прва српска ваздушна бања“.

Погодна надморска висина, довољне количине падавина и велика инсолација основ су бујене вегетације Златибора. Опсежна научна истраживања показала су да  на златиборској висоравни расте чак 440 различитих биљака..."
        
На Смотри, премијеру је доживела и Химна пољском цвећу, настала 19. маја 2018. године у Чајетини. Текст су написали ученици ОШ "Димитрије Туцовић" у оквиру литерарне радионице која је била једна од активноти на Фестивалу пољског цвећа. Химну је компоновао проф. Драган Мирчић.

ХИМНА ФЕСТИВАЛА ЦВЕЋА

ЉУБИЧИЦА СТИДЉИВА ЗАСПАЛА У ТРАВИ
СНОВИ ЈОЈ СЕ МИРИСНИ ВРЗМАЈУ ПО ГЛАВИ.

ДЕЛИЈА ЗУМБУЛ У ПЛАВОМЕ ЖАКЕТУ
НАЈЛЕПШИ ЈЕ ЦВЕТИЋ НА ЦЕЛОМЕ СВЕТУ.

ЗЛАТИБОРСКИ ВЕТАР ШТО НАМ ЦВЕЋЕ СЕЈЕ
ДОНЕО ЈЕ МИРИС БЛАГ ДА ЈОЈ СРЦЕ ГРЕЈЕ,

МИРИШУ И ЗВОНЧИЋ И ШЕБОЈ И ВРБИЦА
МИРИШЕ ЉУТИЋ,  МАСЛАЧАК, КАМИЛИЦА,

НАЈЛЕПШЕ МИРИШЕ ЗУМБУЛ ЗБОГ ПЛАВОГ ЛИЦА
НАЈДРАЖА ДЕЛИЈИ ПОЉСКОМ ЈЕ ЉУБИЧИЦА.

Поред поменутог, на скупу се говорило и о дигитализацији, као и о њеним предностима, али о могућностима за унапређивање библиотекарства у том правцу.

Велико интересовање и искрене емоције изазвало је извођење  Хортикултурне позоришна представа полазника драмске секције огранка Народне библиотеке „Јован Поповић“ из Мокрина.

Библитекарско радно дружење завршило се уз заједнички закључак да би Фестивал цвећа и смотре налик овој требало да прерасту у традицију, која ће сваке године расти и радити на очувању правих вредности.