Летњи улични ерски кабаре 2013.

Манифестација "Летњи улични ерски кабаре" оплемењује и употпуњује културна збивања и туристичку понуду Чајетине и Златибора већ пуних шест година.

Библиотека "Љубиша Р.Ђенић" као главни организатор ове манифестације и суорганизатори Туристичка организација Златибор и Културно-спортски центар, су као и у протеклих пет, и ове године, понудили на платоу испред Библиотеке у Чајетини 9. августа и на Краљевом тргу на Златибору 10. августа 2013. низ дешавања испуњених шармом, префињеношћу и смехом.

Генерални покровитељи ове тродневне манифестације били су Општина Чајетина и Министарство културе Републике Србије који су подржали део овог великог дешавања у оквиру пројекта "Ерски хумор" и на тај начин помогли у очувању нематеријалног културног наслеђа са најбољом намером да и Чајетина стекне имиџ престижне туристичке дестинације, а уједно и ласкаву титулу фестивалског града.

Ерски хумор је истинска друштвена и културна посебност људи златиборске регије, а најпре се може дефинисати као дубока народна мудрост исказана хумором.

Сматрајући да ерски хумор има све потребне елементе, библиотека "Љубиша Р. Ђенић" у сарадњи са Општином Чајетина, предложила га је за упис у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа. На наше велико задовољство, ерски хумор је препознат као део културног идентитета српског народа и одлуком Националног комитета за нематеријално културно наслеђе Републике Србије од 18. јуна 2012. уписан је у Национални регистар Републике Србије при Етнографском музеју у Београду под редним бројем 15. У овај регистар до сада је уписано 27 елемената нематеријалног културног наслеђа.

Манифестација је и ове године почела дан пре главних дешавања. Улични свирачи, принцезе и кловнови су шетали Чајетином и Златибором делећи флајере и позивнице и анимирајући мештане и туристе да дођу на Ерски кабаре и добро се забаве.

Уз музику Бид Бенда, дикси ансамбла из Зрењанина, дизањем заставе и извођењем химне почео је програм. Изузетно задовољство организатора ове манифестације представља чињеница да је ШЕСТИ УЛИЧНИ ЕРСКИ КАБАРЕ отворио председник општине Чајетина, господин Милан Стаматовић који се том приликом захвалио породици Ђенић "верним хроничарима времена и златиборског духа" и додао да "је у време када се буџети за културу смањују Чајетина успела да организује једну овакву манифестацију".

Овогодишњи Конкурс за најбољег афористичара имао је за тему дечија размишљања, њихове мале мудрости и истине, наравнo изречене кроз афоризме наших најбољих афористичара кроз задату тему "Дечија уста".

Испред жирија у саставу: Раде Јовановић, Љиљана Ракић и Мирјана Лопин Дризо нашло се 1485 афоризама од 55 афористичара из Хрватске, Македоније, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије. Једногласном одлуком жирија:

Прва награда, петодневни боравак за две особе у хотелу "Палисад" на Златибору, припала је Бојану Љубеновићу из Београда,

Друга награда, викенд за две особе у музеју "Старо село" у Сирогојну, припала је Митру Митровићу из Београда, 

Трећа награда, викенд за две особе у "Коначишту" Туристичке организације Златибор на Златибору припала је Мирку Марковићу из Београда.

Награђеним афористичарима награде је уручила историчар и директорка Библиотеке Снежана Ђенић.

Глумци Народног позоришта из Ужица и Драмске секције из Чајетине су у три представе презентовали симпатичан коктел ерског хумора праћен музиком дикси ансамбла Бид Бенд.

Прво су наступили Жарко Божанић, Јела Павловић и Слободан Љубичић у представи "Брачне и друге приче" где су верно представили један средовечан златиборски брачни пар при изласку у кафану након дужег времена, њихов разговор, мушкарчеву кризу средњих година и класично мушко-женско пребацивање.

Затим су наступили глумци ужичког Народног позоришта Душан Радојичић, Тијана Караичић и Иван Нинчић са представом "Дивљи запад" и дочарали како Ужичани виде друге и како други виде Ужичане. Дотакли су се лепих Ужичанки и несклада између физичког изгледа и ужичког акцента којим говоре, хладне воде, фејсбука али и београдског "новоговора"...

Глумице Драгана Врањанац и Даница Љубичић су наступиле у комаду "Женски разговори" по тексту Душка Радовића и више него добро приказале како жене виде мушкарце и шта о њима мисле одушевивши публику у Чајетини и на Златибору.

Одлична посећеност, изузетан програм и организација, добро расположење и провод су обележили шести по реду Летњи улични ерски кабаре који намеће још веће амбиције организаторима и даје реалну наду у дуг и успешан живот кабареа.

фото: Драган Никић