Монодрама „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић“

У уторак, 25. фебруара 2020. године, у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“ одржана је монодрама „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић“. Она представља кратак животопис једног од најзначајнијих војвода Првог српског устанка. Такође, ова монодрама је поуздан историјски подсетник, јер ју је написао врстан познавалац историје и познати српски књижевник Милован Витезовић, а лик Јанка Катића верно је приказао глумац Александар Дунић, у костиму српских војвода, који је израдио костимограф, Борис Чакширан.

Културно-просветна заједница Србије, као и Историјски музеј Србије, препоручује ову представу као занимљив, приступачан и едукативан програм, намењен првенствено ученицима основних и средњих школа, али и старијој публици.

Глумац Александар Дунић, рођен је у Београду, 1967. године. Завршио је Академију драмских уметности у Новом Саду, у класи професора Бранка Плеше и  стални је члан Позоришта на Теразијама. У протеклих 20 година играо је у неким од најзначајнијих представа матичног позоришта: „Алан Форд“, „Бриљантин“, „Јубилеј“, „Цигани лете у небо“, „Гоље“, итд. У неколико најпопуларнијих ТВ серија – „Срећни људи“, „Породично благо“, „Стижу долари“, „Бела лађа“, остварио је запажене улоге: доктора Попца, Кокана Продановића, зета Богосава, Ћирка...

Представа „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић“ подсетила је многобројне гледаоце  у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“, укључујући ученике основне школе, као и старију публику, на славне јунаке наше прошлости, када су реч, част, праведност, племенитост и хуманост биле најузвишеније вредности српског народа.

Јанко Катић је био војвода и један од организатора Првог српског устанка. Рођен је у Рогачи испод Космаја, 70-их година 18. века. Обављао је дужност кнеза Туријске кнежевине. У устанку је учествовао од првих дана и био један од најхрабријих војвода. Мемоаристи кажу да је био један од највећих јунака свога времена и да је био веома речит и паметан, један од ретких писмених устаника и војвода. Истицао се као преговарач (перфектно је говорио турски и немачки језик) и био један од најбољих говорника, као и званични преводилац Карађорђу.  Погинуо је1806. године, уочи Мишарксе битке, недалеко од Шапца, у селу Крнић, данас општина Владимирци.  У центру села Крнић, постављен је споменик Јанку Катићу 1954. године, на 150 година од почетка Првог српског устанка. Из његове породице потиче и још неколико устаничких првака. У Музеју Првог српског устанка, у Оршцу код Аранђеловца, изложено је Јанково сачувано оружје као што су јатаган, белосапац и пиштољ кремењак.  Јанку Катићу је 2004. године подигнут бронзани споменик у Рогачи, рад вајара Миланка Мандића. Споменик је висине 2,4 метра.

“ Рад на овој монодрами пружа ми задовољство али истовремено жалим за тим временима када је јунаштво било на цени“, каже Дунић.  „Епски вредносни систем је универзалан, актуелан је већ две хиљаде година и биће актуелан и за две хиљаде година. То су корени поимања одређених вредности, то је дубоко усађено у свима нама. Можда је то нескромно рећи, али сам по карактеру много ближи том времену него данашњем. Монодрама је намењена свима, пре свега младим људима док се њихов карактер још може формирати, док се још могу мењати, обликовати и исправљати грешке, а такође и нама старијима, јер је ово време у којем се често губи смисао и стално нам је потребан неки извор да се напојимо, не бисмо ли га опет пронашли. А склони смо преиспитивању и сумњању у пут којим смо се упутили“, објашњава искусни глумац.

Монодрама се успешно изводи већ седам година и играна је у образовним установама и домовима културе,тврђавама, црквеним портама, историјским местима у Београду и широм Србије, као и у иностранству. До сада је изведена 800 пута.

Линк за репортажу zlatiborpress-a:

http://www.zlatiborpress.rs/glumac-aleksandar-dunic-prica-o-casti-i-obrazu-video/?fbclid=IwAR1KpQ_Kgs3I7-g1Z3n3sWWVypapSL7WPe0L5NiqvD5mNMjwbh0MC3HZfhE