Промоција књиге "Слом" Ненада Петровића

У уторак, 20. новембра 2018. године, у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“ представљена је књига „Слом“ аутора Ненада Петровића. Поред самог аутора, готовали су и Златоје Мартинов- рецензент књиге и Драган Стојковић- власник издавачке куће „Мостарт“ из Земуна.

Ненад Петровић је завршио основну школу и гимназију у родном Врању. Филозофски факултет у Београду, групу за историју, завршио је 1989. године. Поред књиге „Слом“ која је промовисана, Ненад је написао и следећа дела: „Човек кога је требало убити“, „Арјиаднино купко“, „Sectio caesarea“, „Силазак у Атлантис“... Петровић не гостује први пут код нас, па и сам истиче задовољство што је опет у прилици да промовише у Чајетини:

„Задовољство ми је да сам опет у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“. Иако нисмо претерано инсистирали на томе да промоција буде баш на овај датум, мени је задовољство и част да управо данас, на дан смрти Димитрија Туцовића, гостујем у његовом крају. Давне 1914. године погинуо је знаменити Гостиљац, истакнути вођа и теоретичар социјалистичког покрета у Србији, један од оснивача Српске социјалдемократске партије 1903, покретач и уредник Радничких новина и Борбе. Страдао је као командир 1. вода 1. чете 4. батаљона 1. пука Моравске дивизије првог позива у борби против аустроугарске војске у Колубарској бици у Првом светском рату на западном делу Враче брда, у рејону села Ћелије на десној обали реке Колубаре, околина Лајковца.“        

Роман „Слом“ се може окарактерисати као политички, историјски и документарни. У роману постоје два историјска тока – један је смештен у 1912-1913. годину, у време Балканских ратова и пред почетак Првог светског рата, у које је главни јунак Димитрије Туцовић, а други је савремени, ововековни, у коме је носилац радње имагинарни лик, наратор је неуспешни писац који станује на Славији, живи од ренте и сања да ће написати ремек-дело које ће решити његове финансијске и све друге проблеме. Центар фабуле је „Трг”, у овом случају трг Славија, дакле Трг Димитрија Туцовића, који није одабран случајно, јер је ту почетком 20. века био центар социјал-демократије у Србији – ту је била радничка књижара, седиште синдиката, то је симбол радништва у то време и окупљалиште света рада, ту су се редовно сусретали Лапчевић, Кацлеровић, Туцовић, Драговић… Аутор реконструише односе у том времену, од онда је прошао читав један век, али односи у српском друштву готово да се нису променили, ништа се суштински није променило, осим технолошког напретка и то је главна порука овог романа – рекао је рецензент Златоје Мартинов.

Публици се обратио и Драган Стојковић, истакавши да је његова издавачка кућа веома селективна при избору материјала иза ког ће се потписати као издавачи, али да је „Слом“ свакако био вредан пажње и да представља најдрагоценији роман који су до сада приредили.