Промоција књиге "Стазама живота" Миодраг Верговић

Поред основне библиотечке делатности, прикупљања, чувања и дистрибуције књига, значајно место у раду Библиотеке представља и издавачка делатност. Библиотека већ дуги низ година одржава континуитет у издавању књига, првенствено завичајних стваралаца или књига о нашем завичају.

У уторак, 16. октобра 2018. године, окупили смо се у сали наше Библиотеке поводом промоције књиге која је недавно изашла, а као издавачи овог дела се потписују удружење „Колектив Ужице“ и Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“ Чајетина. Реч је о делу које описује живот „сеоског и градског уче“ - Миодрага Верговића, и носи назив „Стазама живота“, а приређивач је Оливера Верговић.

Миодраг Верговић је рођен 1893. године. Пред Балканске ратове завршио је Учитељску школу у Алексинцу. Његово прво учитељско службовање у Прибоју прекинуо је рат у коме је учестововао као један од 1300 каплара из скопског ђачког батаљона. На самом почетку рата је рањен, заробљен и одведен у логор. После пробоја Солунског фронта вратио се у домовину. По демобилизацији вратио се учитељском позиву. Истовремено, доста пише, објављује у бројним листовима и часописима. И Други светски рат проводи у заробљеништву, у логору Оснабрик. По ослобођењује учитељ у Ужицу, затим референт за основу школу у Окружном и Градском народном одбору. Био је и управник Градске билбиотеке у Ужицу. Умро је 3. децембра 1957. године.

Љиљана Ракић – библиотекар, која је водила програм ове вечери најпре је истакла  велико задовољство што је управо Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“ суиздавач овог рукописа, који представља вредно мемоарско штиво и  свакако заслужује велику пажњу.

Након тога, публици се обратио Зоран Жеравчић, заступник Удружења „Колектив Ужице“, он се том приликом захвалио академском сликару, иначе, блиском сроднику Миодрага Верговића, Раду Верговићу који је, из породичне архиве дао материјал за настанак књиге „Стазама живота“.

Слободан Радовић нам је уз детаљну анализу књижевног дела указао на стилске карактеристике, фабулу и сиже у „Стазама живота“. Скренуо је пажњу на велику пишчеву љубав према детињству и одрастању у породичном дому, затим на улогу оца, али и баке у формирању личности Миодрага Верговића.

Слободан Љубичић, глумац Народног позориша у Ужицу, читао нам је одломке из књиге, а вече, посвећено стваралаштву Миодрага Верговића завршио је казивањем песме Владана Митровића под насловом „Успомена Миодрага Верговића“.