Прослава Дана библиотеке

У петак, 28. јуна, 2021. године, у сали Библиотеке у Чајетини, одржана је свечаност поводом обележавања Дана библиотеке "Љубиша Р. Ђенић", као једног од значајних културних институција златиборског округа.  Видовданску академију и изложбу слика Ђорђа Станића „Пејзажи Србије“ посетили су бројни читаоци, уметници, ствараоци и сарадници Библиотеке.

Публици се најпре обратила Снежана Ђенић, директор Библиотеке, поздравивши све присутне и истакнувши историјски значај библиотечке делатности: „Библиотеке  јесу својеврсне ризнице које чувају знање стварано кроз векове. Оне су укупно људско памћење, неми сведоци нашег трајања, моћне одреднице сваке националне културе. Похрањујући у својој тишини и тами благо непроцењиве вредности, оне уистину јесу најсветлија места једног народа“.  

Овом приликом, Библиотека се захвалила свим корисницима и сарадницима, који својим знањем и трудом помажу да ова установа ради квалитетније и успешније, прилагођавајући се новим околнистима пандемије вируса Ковид 19. Посебна признања су уручена председнику Општине Чајетина, Милану Стаматовићу, председнику Скупштине Општине Чајетина, Арсену Ђурићу и директору Туристичке организације Златибор, Владимиру Живановићу. Као и сваке године, Библиотека је наградила и свог највернијег читаоца, Бошка Бојовића, ученика основне школе „Саво Јовановић Сирогојно“ у Сирогојну. Уз признања, награђени су добили и монографију "Године страдања и бола", аутора Милисава Ђенића", која је изашла ове године у издању Библиотеке.

У оквиру свечаности, Катарина Доганџић Мићуновић, историчар уметности и кустос Народног музеја Ужице се обратила публици и отворила изложбу уваженог историчара уметности, Ђорђа Станића, карактеришућу његове слике као динамичне и експресивне, снажног израза и конекције са природом. Сам аутор се захвалио Општини Чајетина на неизмерној подршци коју овај уметник добија за свој рад. Ђорђе каже да својим сликама покушава да сачува од заборава и остави будућим нараштајима исконску Западну Србију, онаква каква је, сву скривену у неким процепима живота и природе, пуну традиције.

Свечаност је пратио хор "Златиборска вила", под диригентском палицом Тијане Видаковић.