Сећање које живи

 

Традиционално и свечано, како доликује, и ове године обележено је сећање  на лик и дело Михаила Ћуповића. Наиме, у четртак, 12. септембра одржано је књижевно вече посвећено овом  завичајном песнику.

Овом приликом, поштоваоцима Ћуповог стваралаштва, представили су се његови пријатељи и сарадници који су кроз своја драга сећања и његове стихове учинили ово вече потпуним.  У томе су  помогли завичајни писци Мирјана Ранковић Луковић, Мирјана Стакић и Зоран Богдановић, као и драмски уметници који су говорили његове стихове -  Слободан Љубичић и Дивна Марић. 

Михаило Ћуповић, увек вешт са речима када су у питању песме, приче, драме, ерски хумор, затајио би тек у једној ствари: говору о себи. Изузетно скроман, покушавао је да са што мање речи представи себе другима. Сва та скромност и добродушност учинили су га вероватно омиљеним завичајним писцем Златибораца. Вазда ведар и пријатељски настројен, био је значајна подршка многим писцима који су у то време тек стасавали у књижевном свету. Једна од њих је и Мирјана Ранковић Луковић, која је имала прилику да уз пуно сете, ово вече прва говори о Ћупу.

Специјални гост био је писац Бранко Стевановић,  добитник награде „Михаило Ћуповић“.

Удружење књижевника Србије, као најстарија и највећа књижевничка организација у земљи, труди се да истакне значај оних писаца који су у својим срединама важили као покретачи и чувари културних дешавања. Један од начина да им се укаже захвалност за такав рад јесте и оснивање наград које носе њихова имена. Због тога се од 2010. године додељује награда која носи име Михаила Ћуповића за допринос поезији за децу и поезију инспирисану природом и очувањем здраве средине. Михаило Ћуповић је песник који је својим деловањем у култури у Златиборском округу – посебно у Чајетини, Мокрој Гори, Сирогојну, увелико својим радом помогао да у тим срединама заживи књижевна реч, окупљајући многа еминентна песничка имена: Добрица Ерић, Душко Трифуновић, Перо Зубац, Љубивоје Ршумовић, Радомир Андрић, Слободан Станишић... Такође, поред поезије, аутор је и низа хумористичких остварења, а иницијатор је и неколико књижевних мaнифестација: „ Завичајни дани у Мокрој Гори“, „Деца међу нарцисима“ и „ Турнир духовитости“.

Досадашњи добитници ове награде су песници: Весна Бјелица Ћурчић, Миодраг Јакшић, Иво Мунћан, Драго Мирјанић, Љубиша Симић, Момир Драгићевић, Бора Ђорђевић, Светлана Матић и афористичар Александар Чотрић. Награда се досељује у октобру, у оквиру Београдског сајма књига, а добитник за 2018. годину је песник Бранко Стевановић.

Бранко Стевановић је написао много књига о деци и за децу, добитник је бројних књижевних признања, а у нашој средини је драг гост јер је већ неколико пута био кум дечјег фестивала „Деца међу нарцисима“. 

Ово, по свему посебно књижевно вече, завршено је како доликује, поезијом свима драгог Ћупа, а присутни су као и сваке године оживели, па скоро и отелотворили сећање које нећемо дозволити да избледи.