Представљена књига "Становништво Златибора у XVIII и првој половини XIX века" аутора Данила Станојевића

 У уторак, 24. децембра 2013. године, у сали Библиотеке, представљена је књига "Становништво Златибора у XVIII и првој половини XIX века", аутора Данила М. Станојевића.

Данило М. Станојевић је рођен у Збојштици 26. децембра 1957. године. Основну школу завршио је у Љубањама, а средњу Саобраћајно - техничку у Ужицу. Запослен је у ЈКП "Градска топлана" у Ужицу.

Више од две деценије бави се локалном историографијом и резултате својих истраживања у Архиву Србије из Београда и Историјском архиву из Ужица објавио је у више књига. Аутор је монографије "Љубање и Збојштица"(2003.), "Топаловићи у Скржутима" (2004.), "Златиборци у војсци Кнежевине Србије 1815 - 1878" (2008.) и "Станојевићи из Криве Реке на Златибору" (2010.). Коаутор је две књиге: "Летопис основне школе у Љубањама" (1999.) и "Синђићи у Стапарима, Биосци и Овчињи" (2006.). 

Књига "Становништво Златибора у XVIII и првој половини XIX века" садржи податке порекла и досељавања становништва 15 села: Мачката, Трипкове, Жигала, Качера, Дријетња, Љубања, Збојштице, Никојевића, Равни, Скржута, Дрежника, Поточања, Крваваца, Потпећа и Злакусе.

Податке о пореклу становништва ових села Станојевић је налазио у објављеним публикацијама, у летописима мачкатске, стапарске, ужичке и севојничке цркве, а знатна сазнања о пореклу, досељавању и одсељавању стекао је и непосредном разговору са старијим мештанима. Међутим, највреднији, најсигурнији и најзанимљивији подаци нађени су у пореским тефтерима Кнежевине Србије од 1818. до 1840. године. Аутор доста пажње поклања и славама, узимајући их као знак повезаности и заједничког порекла фамилија и родова.

Књига обухвата и 27 села која је обрадио Љубомир Мићић 1906. године. На овај начин је, како каже један од рцезената књиге, др Илија Мисаиловић : "...једном књигом обухваћено питање порекла становништва Златибора и аутор ове књиге је омогућио будућим истраживачима да пописе ужичких и златиборских села који су обављени у првој половини XIX века добију на једном месту, у овој књизи."

На крају је сам аутор, захваливши се на посети и указаној пажњи посетилаца, истакао "да се нада де ће ова књига бар у некој мери продубити и проширити сазнања о пореклу становништва, подстаћи нове истраживаче и помоћи им да све празнине у питањима о пореклу становништва Златибора отклоне."

 

 фото: Драган Никић

 

Представљена књига "Вино ноћи" нашег завичајног писца, Рада Кнежевића

У четвртак, 12. децембра 2013. године, у сали Библиотеке, представљена ја књига "Вино ноћи" нашег најмлађег завичајног писца, Рада Кнежевића.

Раде Кнежевић је рођен 1988. године у Ужицу, а одрастао је на Златибору. Завршио је Правни факултет у Београду и тренутно ради као приправник у Општини Чајетина.

"Вино ноћи" је, како сам аутор у предговору каже, "заправо прича о студирању, о политици, филозофији, о љубави, али пре свега прича о одрастању, о једном бојажљивом, али одлучном корачању у свет одраслих."

Реч је од четрдесет пет прича помоћу којих нас аутор уводи у свој свет, своја размишљања о различитим темема из једног периода његовог живота док је студирао и писао своју прву књигу.

Поздравивши присутне љубитеље књижевности, госта и аутора, библиотекар Љиљана Ракић је рекла: "Ова књига тј. ове приче су и одраз размишљања читаве једне генерације младих људи у Србији, њених страхова и проблема са којима се суочава. Писана је језиком блиским савременом, млађем читаоцу, и кроз њу се провлаче многе животне истине око којих се могу сложити различите генерације."

Говорећи о књизи, професор српског језика и књижевности, Драган Новаковић је истакао да: "Нису бројни млади људи који, уз остале своје обавезе, стигну да се баве писањем. Дакле, вредан је хвале подухват да се бележи све оно што вам се учини битним и занимљивим, па да се то уобличи у књигу. Ту хвала заиста припада Раду Кнежевићу."

Млади аутор каже да није пуно ни имао избора око писања, да га је "перо" заразило, и да не мисли да се може лако ослободити ,а и неће.

"Почело је спонтано, ненедано, а онда су се реченице низале готово саме од себе..."

"Сигуран сам да ће вас неки пасажи насмејати, неки растужити, али ипак ако не осетите потребу да нека моја запажања, закључке, мисли запишете и запамтите, онда сматрам да нисам успео...

Ја могу да вам причам још дуго, ал' искористићу ову прилику да позовем све младе да се покрену, активирају, да раде оно у чему су добри, али и да усавршавају оно у чему нису! Јер и вода се убари ако стоји, а камоли млади човек!"

На крају се захвалио људима и институцијама који су допринели да "Вино ноћи" угледа светло дана!

 

фото: Драган Никић

Библиотека "Љубиша Р. Ђенић" добитник признања "Капетан Миша Анастасијевић"

 

У оквиру пројекта "Пут ка врху", овогодишњи добитник угледног друштвеног признања "Капетан Миша Анастасијевић", за постигнуте резултате у изградњи привредног амбијента Златиборског округа и Србије, у категорији "Најбоља установа у области културе Златиборког округа" је библиотека "Љубиша Р. Ђенић".

Свечана додела признања одржана је у општини Пожега, 29. новембра 2013. године, у присуству лауреата, привредника, медија и гостију.

Домаћин свечаности је био господин Милован Мићовић, председник општине Пожега.

Пројекат "Пут ка врху" осмислила је и већ 13 година успешно промовише вредности предузетничког и друштвеног стваралаштва - Агенција "Media Invent" из Новог Сада, у сарадњи са београдским и новосадским Универзитетом и привредним коморама Србије.

 

"Златна значка" за историчара и директорку Библиотеке, Снежану Ђенић

 Признање "Златна значка" за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у ширењу културе које додељују Кулурно - просветна заједница Србије и Канцеларија Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, под покровитељством Министарства културе и информисања, уручено је овогодишњим лауреатима на сцени "Раша Плаовић" Народног позоришта у Београду. Реч је о једној од важних награда у области културе, која се додељује већ 40 година ствараоцима и културним прегаоцима из Србије и дијаспоре.

Ове године је било 54 добитника,од којих њих 16 из дијаспоре. Међу овогодишњим добитницима "Златне значке" има веома познатих имена из света глуме, музике, књижевности, хуманистичких наука, али и оних који готово неприметно и уз велики труд обављају важне послове на очувању, ширењу и упознавању са свим тековинама културе Срба у матици и дијаспори. Добитници овог престижног признања су, осим историчара и директорке библиотеке "Љубиша Р. Ђенић", Снежане Ђенић, и Мирјана Бобић Мојсиловић, дугогодишња уредница престижних листова и часописа, новинарка и књижевница, Љубомир Сарамандић, кустос Српске куће на Крфу, Бранко Станковић, новинар и уредник из Београда, аутор култне емисије РТС-а "Квадратура круга", Душан Видаковић, власник и главни и одговорни уредник "Франкфуртских вести" из Немачке и други.

Љубивоје Ршумовић, председник КПЗ-а, Славка Драшковић директорка Канцеларије, и Растко Јанковић, председник жирија, уручили су признања добитницима на свечаности у Народном позоришту.

У име награђених захвалио се диригент Бојан Суђић, а Љубивоје Ршумовић одржао је надахнуту здравицу за коју је награђен громогласним аплаузом.

 

Изложба "Светлописом кроз прву српску ваздушну бању" у Библиотеци града Београда

У среду, 20. новембра 2013.године, у Галерији Атријум у Библиотеци града Београда, отворена је изложба поводом 120 година организованог туризма на Златибору, који је одувек изазивао интересовање својом раскошном лепотом и живописним пејзажима. Библиотека града Београда у сарадњи са библиотеком "Љубиша Р. Ђенић"организовала је овим поводом изложбу под називом "Светлописом кроз прву српску ваздушну бању", аутора Снежане Ђенић, историчара и директорке библиотеке "Љубиша Р. Ђенић".

120 година дуга традиција организованог туризма на Златибору званично се бележи од 20. августа 1893. године како и данас стоји уклесано на чесми поред језера у центру планине. Име Краљева чесма је добила по краљу Александру Обреновићу, који је тада посетио Златибор и подржао идеју златиборских домаћина да се овде оснује ваздушна бања због благодети и лековитости ове планине. 1908. Златибор је посетио још један краљ, Петар Први Карађорђевић.

Изложбу чини 85 фотографија које приказују развој туристичких насеља на Златибору од друге половине XIX века и добрим делом XX века. Ово је јединствена хроника Златибора у сликама путем које сазнајемо да су на ову нашу златну планину долазили и на њој боравили политичари, министри, књижевници, генерали... 

Изложбу је отворила госпођа Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда.

Изложба траје до 2. децембра 2013. године.

 

Књижевно вече и изложба "Милош Црњански - 120 година од рођења"

У петак, 1. новембра 2013. године, у сали Библиотеке, одржано је књижевно вече и изложба под називом "Милош Црњански - 120 година од рођења".

Милош Црњански (Чонград, 26. октобар 1893. - Београд, 30. новембар 1977.) био је српски књижевник и један од најзначајнијих стваралаца српске литературе XX века. Истакао се као песник, приповедач, романсијер и публициста. Бавио се и ликовном критиком.

 

Присутнима се најпре обратила библиотекар Љиљана Ракић, која је на самом почетку поздравила све посетиоце ове књижевне вечери и изложбе и између осталог рекла да " историја књижевности, а и многи савременици сматрали су Милоша Црњанског револуцијом у поезији и роману. Говорили су да је његово умеће за поетске речи непоновљиво, јер их нико није нашао тамо где их је нашао Црњански..."

У наставку вечери, ученице Бранка Златић и Марија Брковић су рецитовале стихове Црњанског, а затим је професор српског језика и књижевности и завичајни песник, Јагода Јеремић, говорећи о Црњанском, присутнима навела нека мање позната дела овог великог књижевника.

Госпођа Олга Красић Марјановић, библиотекар саветник у Библиотеци града Београда, је нагласила да је библиотека у Чајетини једна од најлепших у Србији и да јој је посебно драго што је ова изложба организована у исто време када и изложба у Народној библиотеци Србије. Одржала је краће предавање о животу и делу Милоша Црњанског, праћено мноштвом фотографија и докумената из пишчеве богате заоставштине, а затим је отворила изложбу "Ламент над Београдом" посвећену истоименој песми коју је он сматрао својом "лабудовом песмом".


На крају, публика је могла да погледа филм из архиве РТС-а који је снимљен неколико месеци пред његову смрт, као и изложбу књига Милоша Црњанског које Библиотека поседује.

 


Др Ненад Црнчевић одржао предавање на тему "Здраво срце у трећем добу"

У уторак, 29. октобра 2013. године у сали Библиотеке, др Ненад Црнчевић, специјалиста интерне медицине у Специјалној болници "Чигота", одржао је предавање на тему "Здраво срце у тећем добу". Организатори овог предавања су били Удружење грађана "Златиборски круг", библиотека Специјалне болнице "Чигота" и библиотека "Љубиша Р. Ђенић".

Др Црнчевић је у свом предавању говорио о узроцима настанка кардиоваскуларних болести, факторима ризика, њиховим симптомима и начинима лечења.

Такође је истакао и значај правилне исхране као превенције, али и редовних лекарских преглада, затим је говорио и о новим методама лечења кардиоваскуларних болести.

На крају предавања публика је поставила бројана питања др Црнчевићу као што су: "да ли је висок крвни притисак хронична болест", "које вредности се сматрају повишеним вредностима крвног притиска", "да ли је неопходно доживотно узимати терапију за висок крвни притисак", "како поремећена функција рада штитне жлезде утиче на крвни притисак и срце уопште..."

 

Предавању је присуствовало више десетина становника Чајетине, представници удружења "Златиборски круг", као и председник Савеза пензионера Чајетине.

 

Представљена монографија "Светлописом кроз прву српску ваздушну бању" на Сајму књига у Београду

 

На 58. међународном сајму књига у Београду, штанд Ужичких издавача публици се представио са 132 наслова издата од стране 44 аутора међу којима су се нашло и 6 издања библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" из Чајетине.

У среду, 23. октобра 2013. промовисана је монографија "Светлописом кроз прву српску ваздушну бању" аутора Снежане Ђенић и Милисава Ђенића.

Многобројне посетиоце, у име Библиотеке, је поздравила библиотекар Љиљана Ракић и прочитала рецензију историчара Милорада Искрина који није био у могућности да буде на промоцији.

"Давно је казано, кад се сложе младост и искуство мора да се створи нешто вредно, нешто капитално. То је случај и са овим драгоценим албумом.

Моје виђење књиге аутора Милисава Ђенића и Снежане Ђенић желим да окарактеришем речима једног од аутора, историчара Милисава Ђенића, изречене у некој његовој другој књизи о Златибору: "мој превасходни циљ је био да пратим развој златиборских туристичких насеља и истакнем најзначајније догађаје и најзаслужније неимаре и ствараоце у минулих стопедесет година."

Књига, тачније албум о Златибору носи наслов Светлописом кроз прву српску ваздушну бању. У поднаслову: Златибор на старим фотографијама.

Сама реч "светлопис" жели да истакне магични проналазак апарата, који може да забележи тренутак и да заустави време. Захваљујући овом техничком изуму, сачувана је прошлост Златибора. То је и полазиште аутора да направе један овакав албум, који би могао да се назове споменар. Постугнут је циљ да се сачува и прегледачу овог албума представи Златибор са његовим лепим пределима из прошлости. Следећи потез који су направили аутори је да се све фотографије, што детаљније анализирају, да би се расветлила прошлост златиборских крајева од друге половине XIX, па све кроз добар део XX века. Читаоцу албума је омогућено да се фотографијом упозна са пределима, грађевинама и људима који су носећи део овог материјала.

Када аутори скупе све на једно место онда и надпросечни познавалац, кроз овај албум, нешто што до тада није знао или мало знао, да су на ову нашу златну планину долазили и боравили: краљ Александар Обреновић, Петар Први Карађорђевић и регент Александар, политичари и министри као што су Милан Ђ: Милићевић, Милан Грол, Алекса Поповић, Алекса Поповић, Мехмед Спахо, Љуба Ковачевић, Милан Стојадиновић, Миша Трифуновић, Андра Станић, Јован Дучић, др Драгиша Ђурић, генерали Миливоје Јоксимовић и Милутин Недић...

Албум открива туристичка насеља: Рибницу са 22 фотографије, Палисад са 38 фотографија, Краљеву Воду са 81 фотиграфијом и насеље Око са 14 фотографија.

Сигурна је чињеница да за ову тему немамо адекватније људе, боље познаваоце. Само су они могли да створе овако вредну књигу и да на тај начин сачувају од заборава, још на један начин, прошлост нашег краја. То више нико не може, после њих. Ухваћен је "последњи воз". Сведока прошлости Златибора нема. Аутори су употребили доста труда и залагања да изврше идентификацију лица, предела и времена у коме је настала свака фотографија.

Они су стварајући ово драгоцено дело, на најбољи начин упознали читаоце са пределима, објектима и људима који су нераздвојни део прошлости Златибора.

Хвала им." 

Ученици првог разреда учлањени у Библиотеку

У уторак, 15. октобра 2013. године 92 ученика првог разреда основне школе "Димитрије Туцовић" из Чајетине и са Златибора учлањени су у библиотеку "Љубиша Р. Ђенић".

На улазу у Библиотеку ученике су дочекали кловнови Мирко и Немирко који су им показали како би се требало понашати у библиотеци, како се позајмљују и враћају књиге, а затим су певали и рецитовали заједно.

Библиотекар Љиљана Ракић је упознала децу са радом библиотеке, колико има читалаца, колики је књижни фонд библиотеке, а затим им је начелница Општинске управе, госпођа Славица Дидановић, уручила поклоне, слатке пакетиће и школски прибор чији је дародавац Општина Чајетина.

фото: Драган Никић

Изложба "Век Вујице Јевђевића" - Завичајни музеј Прибој

У петак, 11. октобра 2013. године, у галерији "Надежде Наде Виторовић" у Завичајном музеју У Прибоју, отворена је изложба под називом "Век Вујице Јевђевића - 100 година од рођења".

Изложбу је отворила, историчар и директор библиотеке "Љубиша Р. Ђенић", госпођа Снежана Ђенић, која је том приликом рекла: "Велику привилегију и част представља учешће на овом скупу али и сама чињеница да данас бројимо 100 година од рођења једне изузетне личности, гласовитог и светски признатог научника, професора доктора Вујице Јевђевића."

Затим је, говорећи о животу и раду, професора Јевђевића истакла: "Обележавање једног оваквог јубилеја подстиче да се са поштовањем сетимо професора Јевђевића, који је био водећи светски научник у области вода, оснивач савремене Стохастичке хидрологије, један од најцитиранијих светских научника, визионар који је оставио дубок траг и дао научне доприносе у читавом низу наука о водама. 

Рођен је 12. октобра 1913. године у Касидолима код Прибоја. Године 1936. дипломирао је на Грађевинском одсеку Техничког факултета у Београду. Студије наставља на престижној високој школи у Греноблу на којој 1938. године добија диплому хидротехничког инжењера.

Након рата, кога је провео у заробљеништву, одмах по повратку у земљу преузима низ одговорних послова као пројектант, истраживач, и саветник за водопривредна и хидроенергетска питања.

Формира хидроенергетски завод и у периоду од 1949. до 1956. године налази се на његовом челу. Истовремено отвара пут настави хидрологије на Грађевинском факултету у Београду, постаје први професор на овом предмету и пише први уџбеник, уводећи тако на велика врата Југословенску хидрологију у светске воде.

У Српској академији наука и уметности 1955. године одбранио је докторску дисертацију под насловом "Методе изучавања водних снага" и тиме постао први доктор техничких наука из области водопривреде и хидротехнике.

Професор Јевђевић био је по много чему први у Србији: први доктор хидротехнике, први професор хидрологије, први професор Коришћења водних снага, аутор прве књиге из хидрологије, аутор првог чланка о водопривреди, пројектант прве насуте бране у Југославији, оснивач прве хидрауличке лабораторије.

На међународном плану, након Милутина Миланковића био је најпознатији од српских грађевинских инжењера. Као светски афирмисан експерт 1958. године одлази у Америку, и већ након две године бива изабран за редовног професора на грађевинском факултету Универзитета Државе Колорадо у Форт Колинсу, који захваљујући професору Јевђевићу постаје најпознатија светска висока школа хидротехнике.

Фасцинантна студиозност професора Јевђевића потврђује се и на публицистичком плану. Објавио је 22 књиге и преко 210 радова и одржао бројна предавања на курсевима и семинарима широм света.

О одјеку његових радова на међународној сцени поред осталог говори бројност и квалитет међународних награда али можда најпре тек успостављена највиша национална, али уједно и највиша светска награда Америчког Удружења Грађевинских Инжењера (ASCE) која му је као првом додељена за научна достигнућа у области хидротехнике, јуна месеца 1996. године.

Ово је личност коју не смемо заборавити јер је достојна нашег трајног памћења. Велика дужност свих нас је да сачувамо слику великих људи чије су добре намере, вредна дела и трудољубивост видљиви тако да постају део колективне меморије једне епохе, а то сигурно представља снажан услов опстанка и темељну одредницу наше будућности."