Видовданске свечаности Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић"

На Видовдан, у петак 28. јуна, Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“ обележила је свој дан. Овога пута, свечаност је била двострука, јер је поред акдемије која је била уприличена у вечерњим часовима, ове године, на задовољство свих, отворено и издвојено одељење Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ на Златибору.

Под кровом новоотвореног Културног центра на Златибору, библиотека је добила заслужен простор. Стилски оплемењен бројним детаљима, овај простор биће место у коме ће, како мештани тако и туристи, моћи да проводе квалитетно своје слободно време.

Отварање библиотеке приређено је 28. јуна у подне. Најпре су просторије нове библиотеке освештане, а затим су се присутнима обратили Снежана Ђенић, директорка Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“, и председник Општине Чајетина, Милан Стаматовић који је и званично отворио библиотеку, истакавши следеће:
„Ми смо имали ту срећу да у Чајетини постоје људи визионари који су основали ту матичну библиотеку, а нама створили могућност да отворимо овај огранак и да развијамо своју локалну заједницу, што ћемо се и даље трудити“.

Свечаност поводом отварања библиотеке, својом песмом, употпунио је и хор „Златиборска вила“ из Ужица. 

У вечерњим часовима, као и сваке године, уприличена је Видовданска академија којом је обележен дан библиотеке.  Бројним присутнима најпре се обратила директорка библиотеке Снежана Ђенић:
„Библиотеке су својеврсне ризнице које  чувају оно што је човечанство стварало кроз  векове а што је понекад тако чудесно преживљавало. Библиотеке су култна места где се преплићу различите културе и језици као део једне духовне свеукупности. Свест и савест човечанства...„

Затим истакавши велико задовољство због проширивања граница пословања Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“, у сваком смислу, најавила је драгу гошћу из Скопља. Наиме, директорка Библиотеке „Браћа Миладиновци“, из Скопља, госпођа Сузана Данилова донела је драгоцен поклон за нашу библиотеку. Реч је о 40 књига, 40 светских хитова преведених на македонски језик, који ће оплеменити књижни фонд, као и сам боравак македонских туриста на Златибору. 
Допринос књижном фонду, дао је и наш велики песник за децу  Љубивоје Ршумовић. Он се такође обратио присутнима, истакавши радост због ширења свих оних правих вредности, односно због стварања нових простора за тако нешто.

Библиотека је у 2018. години била веома успешна и на пољу издавачке делатности. У издању библиотеке изашло је пет књига.
Са поносом је истакнуто да Библиотека из године у годину има све већи број посетилаца, али и сарадника који својим знањем и трудом помажу да ова установа ради квалитетније и боље. Уз захвалнице,  ове године додељена је  књига „Ђенерал Крста Смиљанић, хроника једног витешког живота" аутора Снежане Ђенић, која је изашла у издању библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“.
 
1.    Слободану Симићу, афористичару и преседнику комисије на Конкурсу за афористичара године
2.    Нешку М. Илићу, афористичару и члану комисије на Конкурсу за афористичара године
3.    Мирјани Ранковић Луковић, завичајној књижевници, новинарки Златиборпреса
4.    Даници Јевтић Шишовић, наставници ликовног васпитања ОШ „Димитрије Туцовић“ из Чајетине
5.    Читаоцу године Новаку Ђерићу

Оно што је најпосле употпунило ово целодневно, можемо рећи славље,  јесте отварање изложбе, младе и телентоване уметнице Ирене Палечек Радмановић. Изложбу, која ће и наредних дана бити отворена за посетиоце, свечано је отворио књижевни критичар и библиотекар саветник – Мирко Марковић.
Свечаност поводом дана библиотеке, одисала је уметношћу - визуелном, вербалном, али и музичком, а за то су овога пута били задужени певачи хора „Светосавље“ из Ужица.