Отварање историјско-уметничке изложбе "Добростиви и часни путеви господњи"

У уторак, 21.02.2023. године, у Галерији Културног центра на Злаатибору, отворена је историјско-уметничка изложба „Добростиви и часни путеви господњи-Златиборци по добру упамћени“, аутора  Снежане Ђенић, историчарке  и Радомира Верговића, академског сликара. 
Изложбу су отвориле Снежана Ђенић, историчарка и директорка Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“  у Чајетини, Катарина Доганџић Мићуновић, историчарка уметности, а речи  проф. др Радоша Љушића, историчара читала је Мирјана Лопин Дризо. Програм је водила Андријана Андријашевић, академски сликар.
Тема изложбе је дванаест знаменитих личности златиборског краја, који су живели током 19. и 20. века:  Јован Мићић, Софија Мићић, Мијаило Јевремовић, Крста Смиљанић, Катарина Никић Смиљанић, Круна Никић Смиљанић, Димитрије Туцовић, Радосав Симић, Секула Кнежевић Ћалдовић, Миладин Пећинар, Милица Марковић Станојевић и Љубиша Ђенић Пујо. Овај својеврсни поменик је посвећен и женама и мушкарцима, што управо представља и једну од драгоцености  изложбе. Илустровани материјал је разноврстан и пажљиво одабран и састоји се од пејзажа, споменика, породичних и појединачних слика, докумената, разних фотографија, као и ликовних дела Радомира Верговића. Подједнако вредни рукописи о Златиборцима и пробрани ликовни материјал чине ову изложбу читљивом и привлачном. 
Настојање аутора изложбе је да надвладају лакоћу заборава и подсете на дуг који имамо према пецима. У првом плану изложбе су портрети четири жене и осам мушкараца , које је сликар Радомир Верговић снажном бојом оживео у часне људе, који већ од претходне деценије оплемењују простор Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ у Чајетини. Различитих карактера и судбина, ових дванаест јунака уједињени су врлином даривања знања и умења, љубави и пажње, даривања кроз битке, подизањем задужбина. Према речима Снежане Ђенић, ова историјско-уметничка изложба је добар начин да се негује култура сећања, што за крајњи циљ има развијање свести о локалном и националном идентитету.
Атмосферу вечери је употпунило певачко друштво "Златиборска вила", под диригентском палицом Тијане Видаковић.