Музејска збирка

Библиотека "Љубиша Р. Ђенић" је карактеристична по томе што у свом фонду осим књига има и Музејску збирку, основану 1951. године.

Овај мали музеј обавља делатност сакупљања, заштите, чувања, проучавања и презентације предмета из богате културно-историјске баштине златиборске регије.

Музејски фонд обухвата преко 1200 предмета разврстаних у историјску, етнографску, уметничку, нумизматичку и природњачку збирку, као и архивску грађу са преко 2000 архивских докумената из периода 19. и 20.века са фототеком. У саставу овог Музеја налази се и Спомен - збирка ђенерала Крсте Смиљанића, прослављеног војсковође из Првог светског рата, пореклом из златиборског села Љубиша.

У сталној музејској поставци презентирани су делови аутентичног покућства златиборске брвнаре, најсавршенијег облика куће српског становништва динарске регије, делови градске и народне ношње 19. и прве половине 20. века, оружје из Првог и Другог српског устанка и Првог светског рата, стари српски и европски новац из периода од 17.-19. века, као и збирка минерала са подручја Златибора.

Музејска збирка