Библиотека "Љубиша Р. Ђенић" успешна и у својој 115. години

Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“ из Чајетине је и у својој 115. години радила  успешно, на радост грађана Општине, али и посетилаца . У 2019. години приновила је 1 700 књига различитих жанрова па не чуди да је, према подацима, сваки  5. становник насељеног места Чајетина, а сваки 18. житељ општине , њен  члан.

Место највећег броја културних збивања у оштини Чајетина, Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“, иза себе оставља још једну успешну и садржајну годину са мноштвом одржаних промоција, изложби, представа и других манифестација доличних овој установи културе.

Друга промоција  књиге Данила Станојевића у Етнографском музеју у Београду

 

Друга промоција  књиге „Становништво Рујна према турским дефтерима од 1476. до 1604. године“, чији је аутор Данило Станојевић одржана је у уторак, 3. децембра у Етнографском музеју у Београду. 

Изложбом "Армијски ђенерал Крста Смиљанић" отворени "Дани Колубарске битке" у Лазаревцу

 

Новембарски и децембарски дани 1914. године били су поприште Колубарске битке, док данас, како то доликује нису заборављени. Наиме, 105 година касније у лазаревачкој библиотеци „Димитрије Туцовић“ обележавају се дани Колубарске битке.

Тим поводом и на велико задовољатво свих, Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“ гостовала је у Лазаревцу.  Синоћ, 2. децембра, са почетком у 19 часова, изложбом „Армијски ђенерал Крста Смиљанић“ ауторке Снежане Ђенић, отворена је манифестација „Дани Колубарске битке“.

Радионица за децу "Оживљавам слике речима"

У организацији Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић", Бојана Петронијевић, професор српског језика и књижевности, реализовала је своју радионицу о стрипу „Оживљавам слике речима“ са ученицима седмог разреда ОШ „Димитрије Туцовић“  у Чајтини и на Златибору, 22. новембра 2019. године.

Вече афоризама Нешка М. Илића

 

Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“ је синоћ, 19. новембра, својој публици приредила вече афоризама. У гостима је био Нешко М. Илић, афористичар из Пожеге. Овдашњој публици је познат, јер је од пре две године члан комисије за избор Афористичара године, на конкурсу који библиотека успешно и традиционално објављује у склопу Летњег уличног ерског кабареа.

Вече џеза уз "Горданов блуз гето" бенд

 

У петак, 15. новембра, публика у сали Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ имала је прилику да ужива уз звуке квалитетног џеза, уз звуке  Горданов Блуз Гето бенда из Суботице.  

Током предходних година  угостили смо представнике различитих врста музике. Уживали смо уз тамбураше, Мери Госпел хор, музичаре из Русије, наш гост био је и кантааутор Бранко Пражић и многи други музичари.

"Библиотекарка" насмејала Чајетинце до суза

 

Последња недеља у октобру, протека је у знаку два веома пропраћена догађаја у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“. Наиме, након уторка, када је представљена књига Данила Станојевића, синоћ - у четвртак 31. октобра, чајетинци, али и сви остали заинтересовани имали су прилику да погледају монодраму Мирка С. Марковића, у извођењу  глумицe Александра Сашка Манасијевић. 

Представљена књига "Становништво Рујна према турским дефтерима 1476-1604. године"

 

Синоћ, 29. октобра, пред пуном салом представљена је књига која је изашла у издању Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“, непосредно пре 64. Међународног сајма књига у Београду и ово је била њена прва промоција. Реч је о књизи „Становништво Рујна према турским дефтерима од 1476. до 1604. године“ чији је аутор Данило Станојевић.