СВЕЧАНОСТ ПОВОДОМ 120 ГОДИНА ТРАЈАЊА БИБЛИОТЕКЕ

У петак, 28. јуна 2024. године, са почетком у 20.00 часова, одржана је свечаност поводом 120. година трајања Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић", угледне институције и једног од значајних културних центара Златиборског округа. Видовданску академију је отворила директорка Библиотеке Снежана Ђенић речима: " Чињеница да данас бројимо 120 година постојања представља изузетну ствар за историју  златиборског краја. Зато је разумљиво да и само учешће у једној овако значајној светковини представља велику привилегију, част и једнако задовољство.

Обележен Светски дан поезије

Светски дан поезије прогласио је УНЕСКО 1999. године, а у то име Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“ Чајетина је у сарадњи са ОШ „Димитрије Туцовић“ Чајетина са Златибора и наставницом српског језика и књижевности Маријом Вуловић, организовала дружење са ученицима петог и седмог разреда, посвећено афирмацији ових младих аутора и ауторки.  У програму саопштавања поетског садржаја су поред деце учествовале и наставница и завичајна песникиња Марија Вуловић, која је рецитовала једну од својих песама, као и библиотекарке из златиборског огранка Библиотеке „Љубиша Р.

Издаваштво чајетинске библиотеке на 66. Међународном сајму књига у Београду

 

Међународни београдски сајам књига отворен је 21. а трајаће до 29. октобра. У току Сајма низом програма биће обележено 190 година од рођења Јована Јовановића Змаја, а годишњице рођења биће повод и за трибине посвећене Милошу Црњанском и Радоју Домановићу. На Сајму ће  најзначајнији домаћи и бројни инострани писци и издавачи представити актуелну продукцију, као и стара издања.

Свечани пријем ђака првака

У среду,  4. октобра, 2023. године, у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“ традиционално је одржан свечани пријем ђака првака. Деца из свих основних школа са територије Општине Чајетина су званично постала чланови Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ добивши своје чланске карте, док су преставници Општине Чајетина, председник Општине Милан Стаматовић и председник Скупштине Општине Чајетина Арсен Ђурић свечано уричили сваком детету по десет хиљада динара и поклон књигу. Децу је најпре поздравила заменица директорке Библиотеке „Љубиша Р.

Квиз знања "Знањодром"

Први дан Дечје недеље обележио је квиз знања ,,Знањодром". Идејни творци квиза, Миланка и Бојан Савић, приредили су деци незаборавно искуство. Ученици су се такмичили у две категорије - млађу категорију су чинили ученици трећег и четвртог, а старију ученици седмог и осмог разреда. Квиз је одржан у сарадњи са Библиотеком "Љубиша Р. Ђенић" и Културним центром Златибор, на иницијативу координаторке Тима за културне активности школе, Ксенијом Ковач.

 

Свечаност поводом Дана Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић"

У среду, 28. јуна 2023. године, са почетком у 20.00 часова, одржана је свечаност поводом Дана Библиотеке. Видовданску академију је отворила директорка Библиотеке Снежана Ђенић речима: „Библиотеке су својеврсне ризнице које чувају оно што је човечанство стварало кроз векове, а што је понекад тако чудесно преживљавало. Оне су чувари свега онога што ми заправо јесмо и без чега човек уистину неби ни био човек. Библиотеке су укупно људско памћење, неми сведоци нашег трајања, моћне одреднице сваке националне културе, свест и савест човечанства . Оне уистину јесу најсветија места једног народа.

Резултати литерарног конкурса "Трагом Душка Радовића"

Завршен је литерарни конкурс „Трагом Душка Радовић“, на тему „Да ли ми верујете?“, у организацији Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ Чајетина.
Литерарне радове за конкурс „Трагом Душка Радовића“ прегледала је комисија у саставу:
1.    Марија Вуловић, професорка српског језика и књижевности и песникиња
2.    Мирјана Ранковић Луковић, завичајна књижевница и песникиња
3.    Љиљана Ракић, библиотекар
4.    Јелена Пантовић, библиотекар

Издаваштво Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" на 65. Међународном сајму књига у Београду

У оквиру 65. Међународног сајма књига у Београду, ужичко издаваштво се представило тридесет први пут са 54 издавача и 251 насловом књига и периодике, међу којима је представљено 20 издања Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ Чајетина, из периода од 2020. до 2022. године, имајући у виду да претходна два сајма књига нису одржана због епидемије Корона вируса.