Радионица са писцем за децу и одрасле Стефаном Тићмијем

Поводом Националног дана књиге, у уторак, 28.02.2023. године, на дечјем одељењу Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ у Чајетини, одржана је радионица са писцем за децу и одрасле, Стефаном Тићмијем. Ученици од петог до осмог разреда ОШ „Димитрије Туцовић“ из Чајетине и са Златибора учествовали су у овој интерактивној радионици, где су имали прилику да чују о књигама које је написао Стефан Тићми, као и о његовим литерарним почецима, другим интересовањима и активностима. Деца су искористила ову  шансу да поделе и своје идеје са групом, показавши креативност и таленат за писање.

Радионица Драгане Младенов "Казивање поезије"

У суботу, 04.02.2023. године, у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“ одржана је радионица Драгане Младенов „Казивање поезије“.  Радионица је едукативног карактера. Намењена је рецитаторима и менторима (учитељима, наставницима и библиотекарима) и има за циљ да упозна учеснике са техникама које користе добри рецитатори. 

Семинар "Дигитални алати и виртуелна библио полица"

У петак и суботу, 25. и 26. новембра, 2022. године, у просторијама Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић", у Чајетини и на Златибору, одржан је стручни семинар Интернет клуба из Љига, под насловом "Дигитални алати и виртуелна библио полица". Семинар се бави иновативним услугама у библиотекама, кроз употребу нових технологија. Осмишљен је по угледу на примере добре праксе у малим јавним библиотекама и  приказује трендове у библиотечкој делатности када је у питању трансформација услуга у библиотекама, са циљем развоја заједнице и целоживотног учења. Књижничари и библиотекари Библиотеке "Љубиша Р.

Квиз "С децом око света"

У среду, 20.04.2022. године у сали Библиотеке у Чајетини одржан је квиз којим је обједињен циклус од 20 радионица „ С децом око света“. Радионицама су представљене следеће државе: Италија, Шпанија, Немачка, Кина, Русија, Француска, САД, Србија, Јапан, Грчка, Мексико, Велика Британија, Египат, Индија, Канада, Бразил, Холандија, Аустралија, Тајланд и Аустрија. 

Радионица "Народно стваралаштво"

У петак, 15. априла 2022. године, у Библиотеци "Љубиша Р. Ђенић" је одржана радионица "Народно стваралаштво", коју су припремиле библиотекарке Љиљана Ракић и Јелена Пантовић. Гости на радионици су били малишани из средње васпитне групе, ПУ "Радост" из Чајетине. Библиотека је имала част да се укључи у њихов пројекат и покуша да обогати њихов образовни програм овом радионицом. Како би боље упознали српску традицију, деци је представљена књига "Народно стваралаштво", аутора Стајка Рајића и Иване Станковић.

Семинар Интернер клуба "ИКТ путокази ка савременој библиотеци"

Почела је реализација овогодишњег семинара Интернет клуба из Љига, који је код НБС акредитован са 6 бодова и у три сегмента упознаје полазнике са тренутним развојем и доступним облицима ИКТ комуникација. Посебан аспект је примена ИКТ у комуникацијама реалног окружења библиотечке делатности.

Семинар „ИКТ путокази ка савременој библиотеци“ је одржан у петак, 18.03.2022. године у сали Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ у Чајетини. Обуци су присуствовали библиотекари из Чајетине и из Народне библиотеке Ужице.

Деца из вртића постала нови чланови Библиотеке

Данас, 11.2.2022. године, Библиотека "Љубиша Р. Ђенић" је постала богатија за 19 нових чланова. То су деца из средње васпитне групе ПУ "Радост" из Чајетине. Они су данашњом посетом закључили свој пројекат на тему историје писма и књиге и уједно постали и чланови Библиотеке. 
Уручивањем чланских карти деци, Библиотека жели да подстакне њихово интересовање за књигу и да понуди библиотечке услуге свим заинтересованим корисницима, у циљу афирмисања читања.
 

Првих десет радионица "С децом око света"

Библиотекари из Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ из Чајетине, Љиљана Ракић и Јелена Пантовић, су у новембру 2021. године осмислиле и покренуле серијал радионица „С децом око света“, намењених деци предшколског узраста и нижих разреда основне школе. Основна замисао је да се деца упознају са различитим народима, културама и обичајима. На свакој радионици се на креативан и интерактиван начин прадставља једна држава, са основним географским, природним, друштвеним и културним одликама и вредностима, као и различите игре и активности.

Пројекат "Словарица" са предшколцима

Данас је на дечијем одељењу Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" реализована радионица у оквиру пројекта "Словарица", предшколске групе из ПУ "Радост". Библиотекари су искористили прилику да деци представе и заједно са њима прочитају књигу нашег познатог писца за децу, Тода Николетића, под насловом " Словарица школарица". Испричали су деци и неколико басни, као и песме завичајних песника.

Било је задовољство дружити се са будућим ђацима, који су више него спремни за полазак у школу. Надамо се да ће ускоро библиотека постати место за многобројне сусрете са њима.
 

 

 

Инструктивни семинар на тему културног туризма

У петак, 10.12.2021. године, у сали Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ У Чајетини,  одржан је инструктивни семинар за запослене у културним установама и туристичким објектима на територији Општине Чајетина, под насловом „САДРЖАЈИ КУЛТУРЕ И НЕМАТЕРИЈАЛНА КУЛТУРНА ДОБРА У ФУНКЦИЈИ КУЛТУРНОГ ТУРИЗМА“.