Представљање књиге Саве Борчић "У загрљају месечине"

У уторак, 12.12.2023. у Народној библиотеци Ужице представљена је збирка песама Саве Борчић „У загрљају месечине”. Ово је друга по реду збирка песама ауторке, изашла у издању Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" и  награђена Пауновом наградом. О њеној поезији проф.

Промоција најновије књиге Јелене Бабић Лазић „Воли ме још шаку дана“

Синоћ је у сали Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ у Чајетини одржана промоција најновије књиге Јелене Бабић Лазић „Воли ме још шаку дана“, у издању Нове Поетике. У програму су учествовали Светлана Циврић Вучићевић, професор књижевности, ученице седмог и осмог разреда ОШ „Димитрије Туцовић“ Чајетина, Љиљана Ракић, заменица директорке Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ и ауторка. 

Изложба Библиотеке града Београда „Памтићу све: Десанка Максимовић (1898-1993)“

Јуче, 14.11.2023. у Галерији Културног центра Златибор отворена је изложба Библиотеке града Београда „Памтићу све: Десанка Максимовић (1898-1993)“ поводом 125 година од рођења песникиње. Ауторка изложбе, Олга Красић Марјановић, представила је најважније моменте из живота и стваралаштва Десанке Максимовић-детињство и младост, школовање од Бранковине, Вањева, Београда до Париза и титуле академика, први песнички покушаји и први објављени стихови, послератна путовања, гостовања на свим значајним манифестацијама у тадашњој Југославији, фотографије из породичног албума, разгледнице и писма.

Изложба Библиотеке града Београда поводом обележавања 190 година од рођења Јована Јовановића Змаја

У сарадњи са Библиотеком града Београда, јуче је у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“ приређено свечано отварање документарне изложбе о животу и књижевном стваралаштву Јована Јовановића Змаја, једног од најплоднијих песника српског романтизма и творца српске поезије за децу.  На изложби су говориле Љиљана Ракић, заменица директорке Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ и ауторка изложбе, Олга Красић Марјановић, библиотекар-саветник Библиотеке града Београда. 

КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ МИРЈАНЕ БОБИЋ МОЈСИЛОВИЋ

Синоћ је пред препуном салом Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ представила свој 13. роман „Сазвежђе свитаца“ и књигу поезије „Обећао си ми“ књижевница, сликарка и новинарка Мирјана Бобић Мојсиловић. Своју креативност и харизму у потпуности је дочарала одушевљеној чајетинској публици.  Програм је водила Љиљана Ракић, док је музичка пратња вечери био Жељко Димитријевић Банат. 

Издаваштво чајетинске библиотеке на 66. Међународном сајму књига у Београду

 

Међународни београдски сајам књига отворен је 21. а трајаће до 29. октобра. У току Сајма низом програма биће обележено 190 година од рођења Јована Јовановића Змаја, а годишњице рођења биће повод и за трибине посвећене Милошу Црњанском и Радоју Домановићу. На Сајму ће  најзначајнији домаћи и бројни инострани писци и издавачи представити актуелну продукцију, као и стара издања.