Обележен Други фестивал пољског цвећа

Ове године, по други пут, Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“, кроз реализацију пројекта ХОРТИКУЛТУРНЕ БИБЛИОТЕКЕ, организовала је Фестивала пољског цвећа. Програм фестивала остварен је у два дана, и то 21. и 22. маја, а присутни, нарочито најмлађи, имали су прилику да уживају у бројним активностима.

Фестивал је отворен симболичним уношењем цвећа у библиотеку и кићењем Библиобуса, након чега је тачно у подне уследило извођење химне фестивала, коју су прошле године, у оквиру литерарне радионице која је била део програма 1. фестивала, написали ученици ОШ „Димитрије Туцовић“, а компоновао ју је професор Драган Мирчић. Након тога отворена је изложба радова посвећених пољском цвећу, ученика Основне школе „Димитрије Туцовић“ из Чајетине и са Златибора.

Академски сликар и професор ликовне културе, Даница Јевтић Шишовић истиче да је изазов за ову изложбу представљао велики формат у ком су слике урађене, али да су осмаци, ти „велики – мали“ сликари, без много муке успели да преточе лепоту пољског цвећа на платно.

Након отварања изложбе уследила је и додела награда са конкурса „Дигитални свет пољског цвећа“ који је расписан у априлу ове године. Плакета „Нај видео дигитални свет пољског цвећа 2019.“ додељена је Драгану Цајићу из Љига, за ЈУ туб канал „Цветни поздрав“ и прилог „Лепо као пољско цвеће“, док је плакета „Нај фото дигитални свет пољског цвећа 2019.“ за електронски албум „Златиборска цветна прича“ уручена је Драгану Никићу власнику Фото студио Никић из Чајетине. Због изузетног квалитета радова који су ушли у ужи избор, жири је доделио посебне похвале и симболичне нараде за још две фото секције: Драгану Ђукићу из Лучана и Светлани Рајковић из Ниша.

Гости првог дана фестивала били су и малишани из Пријепоља, тачније из ОШ „Душан Томашевић Ћирко“, који су представили свој пројекат у виду електронског хербаријума пољског цвећа.

Крај активности првог дана заокружен је Округлим столим представника Хортикултурних библиотека Србије, али и регона.

Другог дана фестивала, Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“ уприличила је  омаж песнику пољског цвећа - Добрици Ерићу.  Љиљна Ракић, библиотекар, отворила је ово лепо књижевно дружење цитирајући Добрицу Ерића: „Све своје песме „преписао“ сам од Природе. Она је моја највећа љубав: без ње не умем ни да мислим, ни да говорим и једино њој се увек враћам“.

Овом приликом у програму су учествовали Мирјана Ранковић Луковић - завичајна књижевница и новинарка,  и Мирко Марковић – библиотекар саветник и књижевни критичар. Ово што повезује ово двоје људи јесте чињеница да су познавали великог Добрицу Ерића, па су нам из перспектива пријатеља,сарадника  и новинара дочарали слику о том вечитом дечаку који је са једнаким жаром и успехом певао о природи, земљи, детињству, љубави...

Овим омажом је завршен Други златиборски фестивал пољског цвећа, и са лепим осећањим и утисцима, остало је да чекамо следећи мај, а до тада да уживамо у цвећу, природи и њеној лепоти сваки пут када нам се за то укаже прилика.