7. Фестивал пољског цвећа

 

извор видеа: Златибор пресс

У уторак, 21. маја 2024. године отворен је Фестивал пољског цвећа, манифестација која се већ седми пут организује од стране дугогодишњих сарадника, Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ Чајетина и Интернет клуба Љиг. Програм фестивала се састојао од традиционалног уношења цвећа у Библиотеку, отварања изложбе песама, учесника на конкурсу „Песмо моја закити се светом, песмо моја замиришI светом“ и доделе поклон признања за победнике.  Прву награду је освојила Вања Мићић, ученица 8.разреда ОШ „Димитрије Туцовић“, издвојено одељење Златибор. Друго место освојио је Петар Лекић, ученик 8. разреда ОШ „Димитрије Туцовић“ са Златибора, док су треће место делиле Вања Филиповић, ученица 7. разред ОШ „Димитрије Туцовић“ из Чајетине и Магделена Буквић, такође ученица 7. разред ОШ „Димитрије Туцовић“ са Златибора. Сви учесници конкурса су добили поклон карту за Голд Гондолу Златибор.
Специјални гости Фестивала су били запослени у Градској књижници и читаоници из Винковаца, којима је уручена захвалница за успешну сарадњу у оквиру мреже Хортикултурних библиотека. Специјална захвалница је такође додељена представнику Интернет клуба Љиг, Мирку С. Марковићу, за успешну дугогодишњу сарадњу.
Програм фестивала су употпунио део школског хора, ОШ „Димитрије Туцовић“, под вођством наставника музичког Марка Кутлешића. Отварању Фестивала су присуствовали су ученици 7-2,  заједно са наставницом Јагодом Јеремић Љубојевић.
Другог дана Фестивала у просторијама библиотеке на Златибору представљена је књига „Моје двориште“ Драгана Р. Сајића, оснивача вртног центра „Биосан“ из Љига. О књизи су говорили Мирко С. Марковић, бибиотекар саветник и управитељ мреже хортикултурних библиотека Србије и аутор књиге Драган Сајић. Он је један од тројице покретача Интернет клуба, прве Интернет асоцијације  стваралаца на вебу, у оквиру које је реализовано доста пројеката, а свакако треба издвојити „Гарден Србије“, први портал о биљу, оформљен 1997. године, као и пројекат „Хортикултурна Србија“ из 2004. године, водич и адресар факултета, школа, установа, фирми и расадничара у нашој земљи, подржан од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. Сајић је такође аутор серијала „Цветни поздрав“ на Јутјубу, где се могу пронаћи практични прилози који популаришу и чувају зеленило. Он уређује и популарни блог www.sajic.com, о практичном баштованству . Промоцији његове књиге су присуствовали и ученици седмог разреда ОШ „Димитрије Тувоцић“ са Златибора заједно са наставницом Маријом Вуловић.