Беседа и представљање сабраних дела академика Мира Вуксановића

 

Синоћ, 24.06.2024. је у просторијама огранка Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ на Златибору свечано отворена прослава Дана Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“, чувара традиционалних и културних вредности златиборског краја последњих 120 година. 
Програм је започет обраћањем директорке Библиотеке, Снежане Ђенић, која је изразила част због учешћа у једном овако значајном јубилеју. Истакла је да дуга историја ове изузетне културне институције представља велику привилегију за златиборски крај и додала да је мисија данашње Библиотеке да промовише писменост и негује културу читања и доживотног учења, подижући свест о локалном и националном културном наслеђу. 
Прослава Дана Библиотеке започета је беседом о ћирилици академика Мира Вуксановића и представљањем венца од 20 књига, обједињених под називом „Сабрана дела Мира Вуксановића“, које су изашле у издању Лагуне и Архива Војводине, у периоду од 2021. до 2023. године. Сабрана дела су објављена поводом четири јубиларне годишњице писца - 80 година од рођења и 50 година књижевног, уредничког и управничког рада. Сабрана дела Мира Вуксановића чине романи, приповетке, поеме, путописни дневници, беседе, огледи, портрети, есеји, аутопоетичка и аутобиографска казивања, речник мање познатих речи и библиографија. Аутор је завршио представљање тако што је директорки Библиотеке свечано уручио двадесет својих књига, за огранак Библиотеке на Златибору.

Видео Златибор преса.