Изложба "Светлописом кроз прву српску ваздушну бању" ауторке Снежана Ђенић

Изложба "Светлописом кроз прву српску ваздушну бању" ауторке Снежане Ђенић, историчарке и музејског саветника, уприличена је 19. августа, 2023. године, у оквиру обележавања јубилеја, 130. годишњице од почетка организованог туризма на Златибору, планине која је одувек изазивала интересовање особеним својствима, чинећи је данас најпосећенијим местом Србије.

"Општина Чајетина и Туристичка организација, са свим јавним предузећима и установама, су се потрудили да направе садржајан  програм тим поводом. Све је почело те давне 1893. године када је 20. августа нашу планину посетио краљ Александар Обреновић и ми желимо да на тај датум ставимо акценат како би нагласили колико је за нас тај јубилеј битан, да поменемо све добре ствари које су на Златибору, као дестинацији, за ово време реализовани и да нагласимо неке нове инвестиционе планове, најавимо неке нове пројекте које ће сигурно Златибор и општину Чајетина увести у једну нову еру развоја неког новог туризма, али и да одамо признање и захвалност најистакнутијим људима који су допринели својим радом да ово данас изгледа овако како изгледа", нагласио је Живановић, директор Туристичке организације Златибор, обративши се публици на свечаној академији поводом јубилеја. Након тога су гости били у прилици да погледају изложбу Снежане Ђенић о развоју туризма на Златибору, а потом су и на Краљевом тргу могли да присуствују музичком спектаклу, извођењу дела „Кармина Бурана“ од стране Симфонијског оркестра и хора РТС-а.  
Изложбу "Светлописом кроз прву српску ваздушну бању" отворила је Снежана Ђенић, ауторка и директорка Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ Чајетина. Она је истакла да сама реч “светлопис” жели да постави у први план магични проналазак апарата, који може да забележи тренутак и да заустави време. Захваљујући овом техничком изуму, сачувана је прошлост Златибора. То је и полазиште аутора да направи овакаву изложбу. Изложбом је постигнут циљ  да се представи Златибор са његовим лепим пределима из прошлости, и да се што детаљнијом анализом 85 фотографија које чине изложбу,  расветли развој туристичких насеља на Златибору од друге половине XIX па све кроз добар део XX века.
Према речима Снежане Ђенић, ова изложба је јединствена хроника Златибора у сликама, онако како га је видело магично око фотоапарата, тако да и добар познавалац може сазнати нешто што до тада није знао или мало знао, да су на ову нашу планину долазили и боравили  политичари и министри као што су Милан Ђ. Милићевић, Милан Грол, Алекса Поповић, Мехмед Спахо, Љуба Ковачевић, Милан Стојадиновић, Миша Трифуновић, Андра Станић, књижевник Јован Дучић, др Драгиша Ђурић, генерали Миливоје Јоксимовић, Милутин Недић.

Изложба ће бити отворена за све посетиоце до 4. септембра.