Промоција књиге "Жижљевина" Слободана Ристовића

У среду, 17.5.2023. године, у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“ одржана је промоције књиге „Жижљевина“, завичајног писца и песника Слободана Ристовића. Свима добро познати аутор књиге је рођен у Чајетини 1952. године, а одрастао је у Радљеву код Уба. Књижевним радом креће да се бави давне 1982. године и то најпре прозом. Прву књигу песама објављује 1988. године. Заступљен је у више антологија и превођен на више страних језика. До сада је добио већи број награда за свој рад. Поред више од 20 књига поезије и прозе, пише и књижевне и ликовне импресије, есеје и духовне чланке. Такође се бави и етно филмом. Члан је Удружења књижевника Србије.

Према речима рецензента књиге доц. др Рада Вучићевића, Слободан Ристовић је и пре рођења био песник и отуда је његова поезија старија и од њега самог. „Жижљевина“ ће пут до читаоца лако наћи јер недостају једно другом, док је људи склони уметности, култури и књижевности, а посебно оваквој ванвременској поезији са нестрпљењем очекују. Може се додати, као што Душко М. Петровић каже да у Ристовићевим песмама нема римовања и да се његова цела поезија римује са животом.

Програм промоције књиге је водила Љиљана Ракић, а Мирјана Лопин Дризо је завирила  у књигу „Жижљевина“ и заједно са аутором поделила са публиком неке од песама, које представљају наставак једног необичног уметничког трајања. 

 

y