Промоција ратног дневника "Смена" потпуковника Ђорђа Аничића

У уторак, 25.04.2023. године, у сали Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" у Чајетини одржана је промоција књиге „Смена“, ратног дневника потпуковника РВ и ПВО, Ђорђа Аничића.  Поред аутора о књизи су говорили Драган Димитров, машински инжењер и припадник ратне јединице, као и Ђорђе Малетић, заставник у пензији.
Овај аутентични дневник изашао је из штампе на десетогодишњицу НАТО-бомбардовања СР Југославије и својим садржајем је изазвао полемике и побудио велику пажњу читалаца. За време НАТО-агресије 1999.године Аничић се налазио на месту заменика команданта чувеног 3. ракетног дивизиона, 250. ракетне ПВО бригаде, а у борбеном раду је био руковалац гађања у борбеној послузи на ракетном систему С-125М “НЕВА” (СА-3 Гоа), који је ушао у историју нашег и светског ратовања, оборивши “стелт” авион Ф-117А и Ф-16ЦГ и према свим показатељима и стратегијски бомбардер Б-2А. Захваљујући томе 250. ракетна бригада ПВО је после рата одликована Орденом “Народног хероја” од стране председништва СРЈ.
Дневник бележи ауторова осећања, размишљања, борбене радње, као и личну трагедију. Осликан је однос претпостављене команде према борбеним послугама, као и велики број појединаца у самој јединици. Сви догађаји и ликови су аутентични и приказани су и сликом и речју.