Семинар Интернер клуба "ИКТ путокази ка савременој библиотеци"

Почела је реализација овогодишњег семинара Интернет клуба из Љига, који је код НБС акредитован са 6 бодова и у три сегмента упознаје полазнике са тренутним развојем и доступним облицима ИКТ комуникација. Посебан аспект је примена ИКТ у комуникацијама реалног окружења библиотечке делатности.

Семинар „ИКТ путокази ка савременој библиотеци“ је одржан у петак, 18.03.2022. године у сали Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ у Чајетини. Обуци су присуствовали библиотекари из Чајетине и из Народне библиотеке Ужице.

Посебна пажња је усмерена ка могућностима које у раду библиотека пружају Г3, Г4 и Г5 мобилна мрежа, Андроид апликације и умрежавање, постављајућу у први план сврху дигиталне комуникације библиотека са корисницима, путем друштвених мрежа: твитер, инстаграм, фејсбук, јамер, ју тјуб.

Семинар је реализовао Мирко С. Марковић, библиотекар саветник. Централни део обуке је посвећен представљању нових ИКТ алата, овладавању и имплементацији ових технологија у библиотечку праксу и пословање. Видео презентације су имали Дејан Масликовић, самостални саветник у Министарству културе и информисања, Вукосав Средојевић, инжењер информатике и саветник у Министарству културе и информисања, Драгана Тојага, библиотекар, као и Александар Градић, књижничар, обоје из огранка Народне библиотеке „Доситеј Обрадовић“ у Старој Пазови.