Свечаност поводом Дана Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић"

У уторак 28. јуна 2022. одржана је свечаност поводом Дана Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“. После Видовданске академије отворена је историјско-уметничка изложба, под називом „Добростиви и часни путеви Господњи-Златиборци по добру упамћени“,  коју су припремили историчарка Снежана Ђенић и Радомир Верговић, академски сликар. Изложбу је отворила историчарка уметности, Катарина Доганџић Мићуновић, еминентни стручњак у својој области, док је публика имала прилику да чује и речи знаменитог историчара, проф. др Радоша Љушића, који није могао да присуствује свечаности. 
Изложба је својеврстан поменик знаменитих личности златиборског краја, одабраних из различитих епоха, у складу са њиховим заслугама  и историјском улогом, које су у много чему уобличиле данашњи Златибор (Јован Мићић, Софија Мићић, Мијаило Јевремовић, Крста Смиљанић, Катарина Никић Смиљанић, Круна Никић Смиљанић, Димитрије Туцовић, Радосав Симић, Секула Кнежевић Ћалдовић, Миладин Пећинар, Милица Марковић Станојевић и Љубиша Ђенић Пујо). Реч је о личностима различитих профила: сељак, свештеник, трговац, кафеџија, официр, инжењер, јавни и културни радник, сељанка, попадија, просветна радница. 
Свака од биографија ових дванаест личности се састоји од пажљиво одабраног илустрованог материјала, који представља пејзаже, споменике, породичне и појединачне слике, документа и разне врсте фотографија, праћене ликовним делима Радомира Верговића, академског сликара, почевши од оних које још од претходне деценије оплемењују простор Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ у Чајетини. На овој изложби, оне чине круг од дванаест портрета, технике уља на платну. Ликове четири жене и осам мушкараца, рођених и стасалих на подручју Златибора, Верговић је сликао на основу сачуваних фотографија, изузевши сердара Јована Мићића, чији је лик градио на основу записа и свог познавања овдашњих физиономија и карактера. Сликар је оживео све те часне људе, чија су дела уздизала етички кодекс становника простране планине Златибор.
Према речима директорке Библиотеке, Снежане Ђенић, изложба представља нераскидиву везу између културних вредности прошлости и изградње нових културних вредности будућности, што нам с правом намеће бригу и интерес за очување културне баштине и развијање свести о свом културном и цивилизацијском идентитету.
Посебан печат свечаности дали су чланови хора Златиборска вила, под диригентском палицом Тијане Видаковић.